REVOLUTIE IN FRYSLAN 2

EISE EISINGA

BESTORMING GROTE KERK LEEUWARDEN

 

 

In augustus 1795 werd de Grote Kerk in Leeuwarden bestormd. Monumenten werden kort en klein geslagen, waardevolle metalen uit de graven gestolen, botten van de Nassaus in het rond geschopt en er werd zelfs gevoetbald met de schedel van Marijke Muoi.

De bestorming van de grote kerk, beschouwen we nu, ruim 220 jaar later, als een keerpunt in de geschiedenis van Fryslân, een uniek verhaal over de opkomst van de democratie in Fryslân. 

Aan tien historische figuren die betrokken waren bij dit unieke verhaal is gevraagd hun ervaringen te vertellen.

 

 

Eise Eisinga is een van die historische figuren. 

Hij vertelt uitvoerig over het hoe en waarom van de bouw van zijn Planetarium, zijn betrokkenheid bij een staatsgreep in Franeker in 1787 en de bestorming van de Grote kerk in 1795.

     “Wat mij bewoog bij het bouwen van het Planetarium heeft mij ook bewogen bij mijn politieke activiteiten. Het zijn dezelfde beweegredenen, dezelfde motieven”, vertelt Eise.

     Bij de bouw van het Planetarium ontmaskerde hij

‘de grote leugen’ van de ‘liefhebber der waarheid’, de dominee die dreigde met totale vernietiging van aarde en zonnestelsel.

Bij zijn versie over de bestorming van de grote kerk

ontmaskert Eise opnieuw ‘de grote leugen’ van kerk en machthebbers.

Hij vertelt ons waarom het wel tot een uitbarsting van volkswoede moest komen, wie de ‘opdrachtgevers’ achter de bestorming waren en waarom deze geschiedenis systematisch is weggemoffeld.

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

04.12 | 16:02

Mooi verhaal over Franeker, 1e neef 7 x verwijderd van mijn man, Douwe Nota, Patriot, bewoner Groot Botnia Huis en buurman van Eise. Zie opsporingsbevel FS.

...
23.11 | 17:41

Klik hier om uw bericht te schrijvenGeachte heer Kruidhof,

Ik moet u helaas teleurstellen.
Het bezoek van Antoine Chaudoir heeft voor zover mij bekend nooit p

...
23.11 | 17:35

Beste meneer Vierstra,

Voor het Noord-Hollands Archief ben ik bezig met een artikel over de wetenschapper Antoine Chaudoir (1749-1824). Hij is in het planetarium van Eise Eisinga geweest, las ik op uw website.

Zou u mij kunnen vertellen op welke bronn

...
13.10 | 22:07

Zelfs Nieuwenhuis zelf schrijft aan van Swinden dat Eisinga vanuit Gronau voor het eerst in Enschede aankwam, Maar ik lees hier nu een fantastisch verhaal dank!

...
Je vindt deze pagina leuk