FILOSOFEN TREKKEN EEN SPOOR VAN VERLICHTING

 

                                                                              VOORAF

DE EERSTE LEZING EINDIGDE MET DE VRAAG: WAARDOOR EN DOOR WIE WERD EISE EISINGA GEINSPIREERD EN GEDREVEN OM OP VIER FRONTEN BUITENGEWOON ACTIEF TE ZIJN?                                       

 

WE VOLGEN TIJDENS DEZE TWEEDE LEZING HET SPOOR VAN VERLICHTING DAT FILOSOFEN DOOR DE GESCHIEDENIS HEBBEN GETROKKEN EN KOMEN UIT BIJ DE BRON, DE KERNWAARDEN VAN DE VERLICHTING, DIE HET FUNDAMENT VORMEN ONDER ONZE MODERNE SAMENLEVING.                                                 

 

KEYNOTE LEZING 2 VORMT DAAROM HET HART VAN HET PROJECT EN EEN VOORWAARDE VOOR EEN GOED BEGRIP VAN DE INHOUD VAN DE ANDERE  DRIE LEZINGEN.

 

 

                      Descartes en Spinoza stonden aan de bron van de Verlichting.

                           ”Ik heb een zeker licht gezien in deze duistere chaos”

 sprak Descartes.

Temidden van een mensonwaardige chaos, van honger, armoede, epidemische ziekten en een levensverwachting van amper 35 jaar, zagen Spinoza en Descartes een zeker licht en riepen op om te komen tot ‘een menswaardig leven’, ‘behoud van gezondheid’,‘ziekte genezen’ en ’het leven verlengen’. 

“Maar”, waarschuwde Descartes:  “De taak is onmetelijk en kan niet door een persoon worden uitgevoerd.” 

                          Spinoza vatte het doel van Verlichting aldus samen: 

      ‘Algemeen welzijn, onbeperkt, eeuwig en eigendom van allen’. 

 

Het werd het leidmotief voor filosofen op zoek naar waarheid, naar waarden, bouwstenen voor een wereld van ‘algemeen welzijn’.

Terwijl we hun spoor door de tijd volgen, zien we hoe de Verlichting zich ontwikkelt tot een buitengewone, universele, tijdloze bron van universele waarden. 

De verlichte filosofen zijn de architecten van onze moderne samenleving, die de voordelen van democratie, individuele vrijheid, gelijkheid, verdraagzaamheid en tolerantie hebben bepleit.

 

 

Reageren, commentaar naar aanleiding van lezing of website?

Ga naar ‘Schrijf een commentaar’.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Theun van dr Wal | Antwoord 28.03.2014 20.50

Lezing interessant.Het geheel ziet er professineel uit.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

13.10 | 22:07

Zelfs Nieuwenhuis zelf schrijft aan van Swinden dat Eisinga vanuit Gronau voor het eerst in Enschede aankwam, Maar ik lees hier nu een fantastisch verhaal dank!

...
26.01 | 18:08

Hiel moai hear!

...
29.05 | 21:29

Wat een mooi geheel! zoveel informatie, zoveel wijsheid, zoveel beschaving, en dat al van zo lang geleden! Laten we dit alles in ere houden en vooral: doorgeven

...
12.12 | 16:08

Wat merkwaardig dat de vrouw van Lambertus Nieuwenhuis Emma wordt genoemd. Zij heet in werkelijkheid Catharina (Katharina) van Lochem (1738-1817)

...
Je vindt deze pagina leuk