Sander Heijne en Hendrik Noten
vertellen het verhaal verder in
'FANTOOMGROEI'
Ze willen eerst begrijpen wat en wanneer het mis ging om vervolgens ideeēn te ontwikkelen voor een gezonde en welvarende samenleving.
In ‘De Groene Amsterdammer’ van 8-10-20 schrijft Diederik Baazil wat en wanneer het mis ging en welke ideeēn kunnen bijdragen aan een gezonde
en welvarende samenleving.
In 1970 zet econoom Milton Friedman in krachttermen uiteen dat bedrijven maar één plicht hebben: zoveel mogelijk geld verdienen voor hun aandeelhouders.
Het aandeelhouderskapitalisme is een van de oorzaken van ‘Fantoomgroei’ en groeiende ongelijkheid.Het interesseert aandeelhouders niet wat
het product is, ze zien alleen naar een zo hoog mogelijk dividend. Het begint en eindigt met en pot geld, in de tussentijd moet die pot groeien, maakt niet uit hoe.
Het stakeholderskapitalisme is een radicaal alternatief dat ook de belangen van werknemers,klanten, leveranciers,
milieu en gemeenschap verdedigt.
Edward Freeman wordt ‘de vader van het stakeholdermodel’ genoemd
Aandeelhouderswaarde is als rode bloedcellen, zegt Freeman. ‘Ik heb rode bloedcellen nodig om te leven, maar het doel van het leven is niet om rode bloedcellen te maken.’
Volgens Mariana Mazzucato heeft het aandeelhouders kapitalisme zijn beste tijd gehad.
Zij ziet de pandemie als de uitgelezen kans om te kiezen voor het stakeholderskapitalisme. We moeten deze crisis benutten om het stakeholdersmodel in het centrum van ons kapitalisme te plaatsen.
VK 10 september 2020
Multinationals op oude voet verder
Oxfam-onderzoek: werknemers ontslagen, maar aandeelhouders gefêteerd
"Ondanks de coronacrisis blijven
multinationals hun aandeelhouders fêteren. Volgens onderzoek van Oxfam zullen 32 van de meest winstgevende multinationals dit jaar hun winsten nog eens met 109 miljard dollar opvoeren. Daarnaast wordt het overgrote deel van die winst overgeheveld aan
aandeelhouders in de vorm van dividend of door inkoop van eigen aandelen".
Gert -Jan Segers vertelt het verhaal verder
in VK 11 september 2020
“Flexwerkers die van de ene op de andere dag hun inkomen kwijtraken, multinationals die die enorme winsten uitkeren aan aandeelhouders en dan bedelen om staatssteun vanwege de coronacrisis.
Segers pleit voor een ‘radicale omslag’ van de economie en
breder de hele Nederlandse samenleving.
Hij kielhaalt de ‘homo
economicus’. Het beeld van de mens als niets meer dan een nuttig radertje in de economische machine.
Rijken worden steeds rijker, terwijl het armere deel van de bevolking sappelt om rond te komen.
Segers bepleit een ingrijpende ‘openhartoperatie’: het vervangen van het ‘uitgeputte individualistische hart’ door het ‘warme jonge hart van de liefde’.
Bert Wagendorp vertelt het verhaal verder
in VK 9 oktober 2020
“Geef jongeren 10 duizend kansen”
“Het zijn de jongeren van nu die straks gaan betalen voor de kosten van de klimaatmaatregelen en die maar moeten afwachten of er nog geld in de pensioenpotten zit als zij op hun 81ste eindelijk aan de beurt zijn.
Jongeren komen moeilijk aan een vaste
baan, jongeren bouwen hoge studieschulden op, jongeren betalen zich blauw aan huur en de huizenmarkt is zo verziekt, dat het voor jongeren zo goed als onmogelijk is een huis te kopen.
De gedachte achter het
plan van Groen Links om jongeren op hun 18de 10 duizend euro te geven is positief: het wordt tijd dat iets gedaan wordt aan de toenemende ongelijkheiden en dat we de samenleving ook voor jongeren rechtvaardiger en eerlijker gaan inrichten.”
David Attenborough
vertelt verder
Hij is bekend als de stem van de natuur. Hij slaagde erin om
de wonderen van onze planeet tot in de fraaiste en meest ontroerende details vast te leggen en honderden miljoenen mensen in vervoering te brengen.
Maar : “We
hebben de wereld verwoest . Door een blinde aanval op de planeet stort de moderne wereld ineen.”
In de film ‘A Life On Our Planet’ toont hij hoe de mensheid de aarde steeds meer als haar bezit is gaan beschouwen, hoe de werelbevolking groeide en groeide , hoe de wilde natuur werd gehalveerd
, hoe de insecten verdwijnen, de poolkappen smelten, de koraalriffen verbleken.
Omdat de hoop als laatste sterft eindgt de film met een portie positiviteit:
“Over een eeuw kan de planeet weer wild zijn en ik ga vertellen hoe”.
Hij droomt bij beelden van windmolens, omringd door wilde dieren.
Zijn oplossing: minder bevolkingsgroei, alle ballen op schone energie en collectief overschakelen op een veel plantaardiger dieet.