DIT DOEN WIJ IN KADER 17 ONTWIKKELINGS DOELEN

Een aantal studenten boden maandagochtend, 14 september 2020, op het Binnenhof brieven aan met ‘ferry tickets’ voor de vluchtelingen in het afgebrande kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het gaat om 200 symbolische boottickets van Lesbos naar het vaste land. Op elk ticket staat een naam van iemand die zijn of haar onderdak heeft verloren.

Met de actie zamelen de jongeren geld in voor Stichting Bootvluchteling én ze willen laten zien dat er in de samenleving mensen zijn die willen dat er meer vluchtelingen worden opgenomen.

 

De aktie van de studenten is een antwoord op het wereldbouwplan van de VN 'Werken aan een vreedzame, harmonieuze leefbare wereld'      BOUWPLAN VN

 

 

Eise Eisinga zou zich ongetwijfeld verwant hebben gevoeld met de actie voor vluchtelingen. Hij leefde immers, vanwege zijn politieke keuzes, acht jaar als vluchteling in ballingschap en zat een jaar gevangen.1)

Als Icoon van de ‘Verlichting Toen’ is hij ook voor de ‘Verlichting Nu’ een bron van inspiratie. 

               

1) EISE VERTELT 61 : 'Vlucht in de nacht, Eise gaat in b

allingschap'                        

 

 

 

 

 

 

 

Jongeren over de hele wereld zijn een petitie begonnen:

All In For Climate Change.

 

 

Een crisis vraagt om maatregelen, kom nu in actie!

 

Wij eisen dat het huidige klimaatprobleem, de grootste uitdaging van onze tijd, ook wordt behandeld als een crisis. Maak nu direct duurzame keuzes, investeer in mensen in plaats van in bedrijven; kies voor de toekomst.

  Ga naar :   Het Klimaat Verandert Snel - Grote Gevolgen

 

 


   

 

'LEREN VOOR MORGEN'

 Antwoord op het  Wereldbouwplan  van de Verenigde Naties

Ewoud van der Weide (28) uit Rien, meester van groep 7 en 8 van basisschool It Bynt in Winsum, is de Duurzame Docent van het jaar in het primair onderwijs.

 

    LEREN VOOR MORGEN

DUURZAME ONDERWIJZER VAN HET JAAR 2020

 

                                                     Leeuwarder courant 12 oktober 2020:

 

Ewoud van der Weide (28) uit Rien, meester van groep 7 en 8 van basisschool It Bynt in Winsum, is de Duurzame Docent van het jaar in het primair onderwijs.

Doe maar gewoon, dan doe je al duurzaam genoeg – het zou het motto kunnen zijn van Ewoud van der Weide. ,,Ik ben niet een typische wereldverbeteraar, die alleen maar biologisch eet en elektrisch rijdt hoor’’, zegt hij lachend.

Maar hij is natuurlijk niet voor niets uitgeroepen tot Duurzame Docent 2020, 

De verkiezing Duurzame Docent is een initiatief van coöperatie Leren voor Morgen'

 Kijk hier  de Coöperatie Leren voor Morgen      

 

Hierin werken ruim honderd partijen samen die duurzaamheid in het onderwijs nastreven.

Ewoud springt er volgens de jury uit vanwege zijn grote betrokkenheid bij het project Greidhoeke Goes Onderwijs, 

                                         Kijk hier naar de project video                                

 

'Leren voor Morgen' gaat uit van de 17 Ontwikkelings doelen van de Verenigde Naties BOUWPLAN VN en is een antwoord op de oproep van

Ban ki Moon BAN ki MOON.

 

Het project Greidhoeke Goes Onderwijs is ook een antwoord op      

 

1.Werelddoel 15 'Leven op het land'.

2. Herman Wijffels, verstoorde natuurlijk evenwicht herstellen 

3. 'Stem van de natuur' van David Attenborough.

 

 


 'EEN BELOOFD LAND'

Barack Obama

"Geloof dat je impact kunt hebben dat verandering mogelijk is"

 

“Als je een tijd mocht kiezen om in te leven, en je zou niet weten of je een koning of een boer zou zijn, dan zou je voor deze tijd kiezen."

Hij begint aan een bemoedigende opsomming. 

"De wereld heeft nooit minder geweld gekend, is nog nooit zo tolerant, gezond of hoger opgeleid geweest. Vrouwen hebben nooit meer kansen gehad."

Toch zullen er nog grote crises komen, denkt hij. "En we zullen daaronder lijden. Ik maak me veel zorgen om klimaatverandering, want dat is misschien het enige dat onomkeerbaar is als we niet snel genoeg zijn. Maar ik geloof dat - als we dat kunnen voorkomen - het uiteindelijk beter zal gaan, niet slechter."

Voor die stelling heeft Obama geen bewijs, erkent hij. "Het is een sprong in het diepe. Ik heb ervoor gekozen om daarin te geloven, en te handelen alsof het waar is of kan zijn. Ik wil dat jonge mensen begrijpen wat de waarde is van zo'n sprong in het diepe. De waarde van geloven dat je een impact kunt hebben, dat verandering mogelijk is."

 

En je kunt inpact hebben door

mee te doen aan het 'Wereldbouwplan'


 

Uit interview Matthijs van Nieuwkerk en Wilma de Rek met

Barack Obama:

 

“Je ziet hoezeer de mens zich heeft ontwikkeld. En ik denk dat, zolang we deel uitmaken van dat verhaal - die vooruitgang in de richting van iets beters - ons erfgoed de tand des tijds zal doorstaan.”

“Ik vind wat we overal in de wereld zien erg inspirerend: jonge mensen in de leeftijd van mijn dochters en zelfs nog jonger leiden de aanval op klimaatverandering, ongelijkheid, rassenjustitie en alle andere kwesties, zij zijn een enorme inspiratie voor me.”

 


 

Fasika vertelt het verhaal verder

"Dit wil ik alle kinderen leren" 

 

Het kinderrechtenverdrag van de VN.

Internationale Dag van de Rechten van het Kind 

20 november. 

 

Eén daarvan is het recht van kinderen en jongeren op participatie

Dit houdt in dat zij meedoen aan de gesprekken die hun leven en toekomst beïnvloeden.

Hieronder het verhaal van Fasika die door haar SOS moeder leerde te discussieren, de ruimte kreeg om haar eigen mening te vormen en onderwezen kreeg wat haar rechten zijn. Haar kennis geeft zij nu door aan andere kinderen. Fasika (13) woont in een kinderdorp in Ethiopië.

Haar zelfvertrouwen ontwikkelde zij in de veilige omgeving van haar familie waar ze leerde te discussieren over allerlei onderwerpen.

 

Fasika: "Elke week op zondag zat ik met mijn moeder en 9 broers en zussen aan tafel en spraken we vrijelijk over onderwerpen die we vantevoren al hadden ingediend. Alles kwam aan bod: van spiritualiteit tot onderwijs. Opkomen voor je eigen mening en dat ook kunnen uitdrukken heeft me zoveel geleerd en me zelfverzekerd gemaakt.

 

Dit wil ik alle kinderen leren."

 


                             

 

             Marisa vertelt het verhaal verder

Marisa Jamal Aldine , 9 jaar, geboren in Damascus, Syrië.

Samen met haar familie kwam ze vier jaar geleden naar Nederland. Ze wonen nu in Culemborg.

 ‘Mijn moeder zei dat Amnesty een organisatie is die opkomt voor mensen die slecht behandeld worden. Dat vind ik dapper.’

Marisa kreeg een negen voor haar spreekbeurt over Amnesty.  Op 10 december vorig jaar (Write for Rights), nodigde ze klasgenoten uit om samen brieven te schrijven. Ze had kerstmutsen opgehangen in de woonkamer om het gezellig te maken.

Later misschien wil Marisa net als haar moeder bij de Amnesty-groep Culemborg, ‘want door mijn spreekbeurt weet ik nu bijna alles over Amnesty’.

 


 

   Vertel het verhaal verder met Amnesty 

 

 

 Meld je aan voor het jongeren actienetwerk van Amnesty

In veel landen moet je je mond houden als je het ergens niet mee eens bent. Omdat de kans dat je in een cel belandt of gemarteld wordt daar veel te groot is. Amnesty voert actie voor mensen en kinderen wiens rechten geschonden worden. En jij kunt daarbij helpen door een petitie te tekenen of een e-mail te sturen. Meld je gratis aan voor het Jongeren Actienetwerk en ontvang per e-mail acties voor mensen in gevaar.Meld je aan

 

De kernwaarden van de Verlichting

vormen het hart van Amnesty 

zie : DEEL2 VERLICHTING NU

 

Hoe werkt het?

Als lid van dit netwerk krijg je om de 3 weken een actie per e-mail. Met jouw brief of handtekening protesteer je tegen de onrechtvaardige behandeling van vaak jonge mensen. Doe mee, en help ervoor te zorgen dat mensen overal net zo vrij zijn als hier.

Tijdsduur: 5 minuten per maand

 

 


 

 

 Louise Vet, emeritus hoogleraar ecologie aan de Wageningen Universiteit‘, vertelt verder.

 

"Vanuit de ecologische theorie zie ik dat we in een transitiemoment zitten. De alarmerende rapporten, zoals ook dat bekende onderzoek uit 2017 over het massale verdwijnen van insecten, illustreren de chaos van een systeem dat zichzelf onmogelijk aan het maken is. Die chaos zie je op meer terreinen dan biodiversiteit: ook maatschappelijk en sociaal-economisch. De coronapandemie is net zo’n illustratie: er is geen enkele zekerheid meer."

Onder die chaos is al veel innovatieve verandering gaande, ziet Vet. ‘Zelfs bij de grote multinationals als Shell zie je enige beweging ten goede, zoals het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waarin natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven de handen ineen hebben geslagen om op een positieve manier te werken aan herstel. 

 

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

21.12 | 14:01

Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken,
zo knap is Meinte om de diepte in te gaan.
Fantastische website, ik kan niet anders zeggen.

...
21.12 | 13:58

Klik hier om uw bericht te schrijvenZo knap als Eise is om de ruimte in te kijken,
zo knap is Meinte om de diepte in te gaan.
Fantastische website, ik kan niet

...
21.10 | 21:17

Antwoord
18.02.2013 09.40
Zo knap als Eise is om de ruimte in te kijken,
zo knap is Meinte om de diepte in te gaan.
Fantastische website, ik kan niet anders zeggen,

...
12.08 | 17:52

Klik hier om uw bericht te schrijvenSISCA | Antwoord25.03.2014 19.43
Dat is ook toevallig! Nét het boek ' en je zult spinazie eten' van Jan Knol gelezen.
Wat e

...
Je vindt deze pagina leuk