MEDICI TREKKEN EEN SPOOR VAN VERLICHTING

We volgen het spoor van Verlichting dat medici als Hippocrates, Lucretius, Galenus, Vesalius, Harvey, Antoni van Leeuwenhoek en Herman Boerhave door de geschiedenis hebben getrokken. Hun ‘sporen van Verlichting’ vinden we terug in leven en werk van Petrus Camper (1722-1789), tijd- en plaatsgenoot van Eise.

Eise leefde vier levens, maar Camper stak hem naar de kroon en leefde acht levens: arts, anatoom, verloskundige, zoöloog, antropoloog, paleontoloog, politicus en kunstenaar.

 

We ontdekken dat de sporen van Verlichting van astronomen, filosofen en medici verrassende overeenkomsten vertonen. Vier voorbeelden:

 

 Astronomen, filosofen en medici, ze waren allemaal op zoek naar de waarheid en boden verzet tegen situaties die voor hen onacceptabel waren.

 

In 1543 schreef Copernicus zijn ‘Revolutionibus’, een Copernicaanse omwenteling in de wereld van de astronomie en in dat zelfde jaar voltooide Vesalius zijn meesterwerk ‘De humani corporis Fabrica’, een Copernicaanse omwenteling in de medische wetenschap.Toeval......?

En Descartes zorgde in 1637 met zijn ‘Discours de la methode’ voor een Copernicaanse omwenteling in de geschiedenis van het denken.

 

Voor zowel de astronomen Copernicus en Galilei, de filosofen Descartes en Spinoza als de arts Vesalius geldt de uitspraak van de laatste: 

 

”Iedereen is zo verstrikt in geloof en gezag en onze tijd telt zo weinig vrienden der waarheid, dat velen mij vijandig gezind zijn omdat ik, naar hun mening, in mijn geschriften het gezag van de vorsten der wetenschap heb aangetast en niet geheel en al in hun leer heb berust”.

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

13.10 | 22:07

Zelfs Nieuwenhuis zelf schrijft aan van Swinden dat Eisinga vanuit Gronau voor het eerst in Enschede aankwam, Maar ik lees hier nu een fantastisch verhaal dank!

...
26.01 | 18:08

Hiel moai hear!

...
29.05 | 21:29

Wat een mooi geheel! zoveel informatie, zoveel wijsheid, zoveel beschaving, en dat al van zo lang geleden! Laten we dit alles in ere houden en vooral: doorgeven

...
12.12 | 16:08

Wat merkwaardig dat de vrouw van Lambertus Nieuwenhuis Emma wordt genoemd. Zij heet in werkelijkheid Catharina (Katharina) van Lochem (1738-1817)

...
Je vindt deze pagina leuk