DIASHOW COMPILATIE DIA'S VIER LEZINGEN

Eises verkiezing in de canon als 'Venster op de Verlichting' biedt een verrassend en nieuw zicht op zowel zij eigen leven en werk als dat van zijn tijdgenoten.

Zijn idee├źn hadden de wereld voor altijd veranderd en toonden uitzicht op een geheel nieuwe, onbekende wereld. Het wereldbeeld van Aristoteles had afgedaan en de eerste contouren van een nieuw wereldbeeld werden zichtbaar. Een beeld van een immens groot heelal zonder een bevoorrechte plaats voor de aarde

Hier staat de waarheid van de wetenschap tegenover de waarheid van de kerk. Galilei: "De Bijbel leert ons niet hoe de hemelen gaan, maar alleen hoe naar de hemel te gaan".

De 'Leeuwarder Saturdagse Courant' bericht: Op acht mei 1774 zal als gevolg van een conjunctie de aarde en het hele zonnestelsel ten onder gaan

Eise: "Wat kan ik doen om mensen van hun verkeerde ideeen, angst en betovering te bevrijden?" De geschiedenis herhaalt zich. Nu staat Eise , als vertegenwoordiger van de wetenschap tegenover de waarheid van de kerk.

Eise wordt 'ontdekt'. Jan Hendrik van Swinden: "Dit is een wonder van wetenschap en techniek en ongeevenaard in de wereld".

"Wij trekken een spoor van Verlichting" Vierde lezing en website worden afgesloten met OPROEP van Tex Gunning: "Wat gaat U eraan doen? Wat is Uw bijdrage aan deze transitie?"

Om een indruk te geven van de keynote presentaties worden in de diashow van iedere lezing een aantal dia's getoond.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

29.05 | 21:29

Wat een mooi geheel! zoveel informatie, zoveel wijsheid, zoveel beschaving, en dat al van zo lang geleden! Laten we dit alles in ere houden en vooral: doorgeven

...
12.12 | 16:08

Wat merkwaardig dat de vrouw van Lambertus Nieuwenhuis Emma wordt genoemd. Zij heet in werkelijkheid Catharina (Katharina) van Lochem (1738-1817)

...
15.11 | 14:06

Het portret op deze pagina is niet van Arjen Roelofs maar van diens biograaf Worp van Peijma. Toen Arjen stierf in 1828 bestonden er nog geen foto-portretten.

...
30.10 | 15:48

Uiterlijk gaan de verhalen over het leven van Eise en de tijd van de verlichting. Maar innerlijk worden uiteraard de gedachten en gevoelens van Meinte Vierstra zelf weerspiegeld. En hoe mooi en zo herkenbaar. De humor, de (jongens)dromen, het voortschrij

...
Je vindt deze pagina leuk