82. DE KOMEET VAN 1811 : TEKEN VAN STRIJD

"De komeet was een slecht voorteken: watersnood, ziektes,hongersnood, vuur, oorlog en bloedvergieten stonden ons te wachten. En opnieuw waren er ‘liefhebbers der waarheid’ die met verwijzing naar de oorlogsvoorbereidingen van Napoleon, verkondigden dat de komeet een teken was dat de ultieme strijd tussen het oude en het nieuwe binnenkort zou losbarsten."
De komeet zat laag in het zuiden en bewoog zich in noordelijke richting. Enkele weken later was hij al zo helder dat je hem met het blote oog kon zien. In de herfst, bij nieuwe maan,verlichtte hij zelfs de hele Zuidelijke hemel. De heldere lange staart leek in de wind te wuiven en af en toe op te springen. Een fantastisch natuurgebeuren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

82. DE KOMEET VAN 1811

TEKEN VAN STRIJD TUSSEN OUD

EN NIEUW                                                                                                                                                

 

Eind maart 1811 hoorde ik dat Arjen Roelofs  tijdens zijn nachtelijke speurtocht langs de hemel  een nieuwe komeet had ontdekt.

De komeet zat laag in het zuiden en bewoog zich in noordelijke richting. 

Enkele weken later was hij al zo helder dat je hem met het blote oog kon zien. 

In de herfst, bij nieuwe maan,verlichtte hij zelfs de hele Zuidelijke hemel.

De heldere lange staart leek in de wind te wuiven en af en toe op te springen. 

Een fantastisch natuurgebeuren!

Maar terwijl wij genoten, waren er opnieuw mensen die, vervuld met afgrijzen, niet meer naar de hemel durfden kijken. Ze raakten in blinde paniek.  

De komeet was een slecht voorteken: watersnood, ziektes,hongersnood, vuur, oorlog en bloedvergieten stonden ons te wachten.

En opnieuw waren er ‘liefhebbers der waarheid’ die met verwijzing naar de

oorlogsvoorbereidingen van Napoleon, verkondigden dat de komeet een teken was dat de ultieme strijd tussen het oude en het nieuwe binnenkort zou losbarsten en was de ondergang van onze eigen universiteit ook niet zo’n teken dat de strijd tussen het oude en het nieuwe ook reeds in Franeker woedde?  

Was de wereld dan nog even ‘betoverd’, als in de tachtiger jaren van de zeventiende- en de zeventiger jaren van de achttiende eeuw? 

“Mensen bevrijden van angst en bijgeloof”, daarvoor had ik mijn planetarium gebouwd.

Maar wat had ik bereikt? 

 

 

 

                             EISES DIGITALE SCHATKIST

                             LEES,KIJK,DOE EN ONTDEK

 

 

     👍      "Was de wereld dan nog even ‘betoverd’, als in de tachtiger jaren van de zeventiende- en de zeventiger jaren van de achttiende eeuw ?", vraagt Eise zich af en denkt aan de 'Betoverde Weereld' van Balthasar Bekker :EISE VERTELT 13 

 

 

 

😎Ook voor Constantijn Huygens waren dergelijke fenomenen niet louter een fascinerend natuurkundig gegeven. Het leken hem soms ook verkondigers van een bovennatuurlijke boodschap.

Eric Jorink vertelt er uitvoerig over in zijn 'Boeck der Natuere' :

http-::www.dbnl.org:tekst:jori009boec01_01:jori009boec01_01_0004.php

 

👍Geen angst meer voor kometen. We zijn nu nieuwsgierig en gaan op onderzoek.De ruimtesonde Rosetta draait in een baan rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en in november zal de ruimtesonde afdalen tot een hoogte van ongeveer 2 kilometer boven het oppervlak van de komeet. Mee op onderzoek? Ga naar :http-::www.sterrenkids.nl:cms:rosetta-komt-aan-bij-een-komeet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosetta draait rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Rosetta op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

04.12 | 16:02

Mooi verhaal over Franeker, 1e neef 7 x verwijderd van mijn man, Douwe Nota, Patriot, bewoner Groot Botnia Huis en buurman van Eise. Zie opsporingsbevel FS.

...
23.11 | 17:41

Klik hier om uw bericht te schrijvenGeachte heer Kruidhof,

Ik moet u helaas teleurstellen.
Het bezoek van Antoine Chaudoir heeft voor zover mij bekend nooit p

...
23.11 | 17:35

Beste meneer Vierstra,

Voor het Noord-Hollands Archief ben ik bezig met een artikel over de wetenschapper Antoine Chaudoir (1749-1824). Hij is in het planetarium van Eise Eisinga geweest, las ik op uw website.

Zou u mij kunnen vertellen op welke bronn

...
13.10 | 22:07

Zelfs Nieuwenhuis zelf schrijft aan van Swinden dat Eisinga vanuit Gronau voor het eerst in Enschede aankwam, Maar ik lees hier nu een fantastisch verhaal dank!

...
Je vindt deze pagina leuk