EISE VERTELT 200.000 BEZOEKERS

 

 

 

EISE EISINGA 

VERLICHTING TOEN

 

Idealen van de Verlichting lopen als een rode draad door zijn leven en werk. Eise Vertelt hoe er een einde kwam aan allerlei mythes, over natuurrampen als straf van God, hekserij, duivels enz. Rede en wetenschap kwamen daarvoor in de plaats.

 

 

 STEVEN PINKER

  

VERLICHTING NU

 

 

Al het goede begon in de tijd  van de Verlichting.

Toen bedachten de Verlichtingdenkers dat mensen rede en wetenschap moeten gebruiken om de wereld te leren kennen en beheersen. De idealen van de Verlichting brachten ons een hogere levensverwachting, meer welvaart, veiligheid en democratie, een betere voedselvoorziening, minder ziekte, misdaad, en oorlog.

“Misschien is dit wel het mooiste verhaal om te vertellen”

                            Steven Pinker in ‘Verlichting nu’

 

“Misschien is de Verlichting wel het mooiste verhaal om te vertellen”, schrijft Steven Pinker in zijn boek ‘Verlichting Nu’. 

Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk want als het gaat over de koers van de wereld overheersen pessimisme, cynisme en angst.

 

Pinker presenteert een andere kijk op de wereld geïnspireerd door de idealen van de Verlichting, een stelsel van opvattingen en waarden die twee eeuwen geleden vorm hebben gekregen: ‘Verlichting Toen’. 

 

In ruim negentig door Eise Eisinga vertelde verhalen wordt duidelijk hoe die waarden zich in de tweede helft van de 18e eeuw ontwikkelden en hoe ze Eise inspireerden in zijn leven en werk.

 

Het Koninklijk Planetarium, Eises levenswerk, werd een Monument der Verlichting, werelderfgoed in 2018.

In 2006werd Eise als icoon der Verlichting opgenomen in de geschiedenis canon van Nederland, omdat uit zijn levensverhaal duidelijk wordt wat het wezen van de Verlichting is.

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

13.10 | 22:07

Zelfs Nieuwenhuis zelf schrijft aan van Swinden dat Eisinga vanuit Gronau voor het eerst in Enschede aankwam, Maar ik lees hier nu een fantastisch verhaal dank!

...
26.01 | 18:08

Hiel moai hear!

...
29.05 | 21:29

Wat een mooi geheel! zoveel informatie, zoveel wijsheid, zoveel beschaving, en dat al van zo lang geleden! Laten we dit alles in ere houden en vooral: doorgeven

...
12.12 | 16:08

Wat merkwaardig dat de vrouw van Lambertus Nieuwenhuis Emma wordt genoemd. Zij heet in werkelijkheid Catharina (Katharina) van Lochem (1738-1817)

...
Je vindt deze pagina leuk