KINDERLEZING

Kinderlezing Basisschool Earnewjuk Oosterlittens
Korte samenvatting Keynote Kinderlezing Eise Eisinga de Verlichting in Nederland

Eise Eisinga hoofdpersoon in de geschiedenis canon van Nederland

Eise Eisinga in de 'Canon van Nederland' temidden van beroemdheden als Karel de Grote, Erasmus,Willem van Oranje, Hugo de Groot, Rembrandt, Michiel de Ruyter, Spinoza en vele anderen. Waarom heeft hij die ereplaats gekregen?

We gaan op onderzoek en ontdekken dat Eise niet een, niet twee maar vier levens heeft geleefd en dat hij behalve het Planetarium ook een stadsarmenhuis heeft gebouwd en politicus was, acht jaar als politiek vluchteling door Nederland en Duitsland zwierf en een jaar gevangen zat.In ruim 90 ervaringsverhalen leren we behalve Eise ook zijn 24 'helden' kennen. Samen vertellen zij over de Verlichting, die de wereld voor altijd heeft veranderd en verbeterd.

 

Ga voor info over de canon naar:  http-::entoen.nu:eiseeisinga

Ter illustratie zijn hieronder enkele dia's uit de kinderlezing, een deel van de lesbrief en een verslag van een lezing op een basisschool opgenomen.

De kinderen ontvangen een lesbrief met lees-, kijk-,doe- en ontdekaktivitieten om vanuit de door Eise vertelde ervaringsverhalen en suggesties uit Eises digitale schatkist  zelf verder op onderzoek te gaan.

Verslag Kinderlezing Basisschool Earnewjuk:

http-::www.earnewjuk-easterlittens.nl:nieuws:algemeen:49-gastles-van-dhr-meinte-vierstra 3

Vervolgens maken we kennis met Eise en vertelt de inleider:"Hoe en waarom Eise mijn held werd."
Zin om net als Eise een Planetarium te bouwen? Kijk in Eises digitale schatkist. Daar vind je enkele voorbeelden.
Eise noemt deze vijf astronomen ‘twijfelaars’. Waarom? Waarom werden ze voor Eise echte helden? “Jullie zijn echte ontdekkers”, zei Eises vader.
Welke ontdekking deed Copernicus en waarom durfde hij zijn ontdekking niet bekend te maken? .......enz.......
De ontdekkingen die Galilei deed, hebben de wereld voor altijd veranderd. Welke ontdekkingen? .....enz........
Waarom wist Eise heel zeker dat van een ondergang van de aarde en het hele zonnestelsel geen sprake kon zijn? ......enz.......

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

13.10 | 22:07

Zelfs Nieuwenhuis zelf schrijft aan van Swinden dat Eisinga vanuit Gronau voor het eerst in Enschede aankwam, Maar ik lees hier nu een fantastisch verhaal dank!

...
26.01 | 18:08

Hiel moai hear!

...
29.05 | 21:29

Wat een mooi geheel! zoveel informatie, zoveel wijsheid, zoveel beschaving, en dat al van zo lang geleden! Laten we dit alles in ere houden en vooral: doorgeven

...
12.12 | 16:08

Wat merkwaardig dat de vrouw van Lambertus Nieuwenhuis Emma wordt genoemd. Zij heet in werkelijkheid Catharina (Katharina) van Lochem (1738-1817)

...
Je vindt deze pagina leuk