BRIEF TAEKE SCHELTES AAN EISE EISINGA

 

                         

        BRIEF VAN TAEKE SCHELTES AAN EISE EISINGA

 

Je weet dat ik betrokken was bij de bestorming van 

de Grote kerk en dat ik mijn woede heb gekoeld op alles wat herinnerde aan die verschrikkelijke jaren van armoede, honger en vernedering door kerk, oranje, adel en regenten.

      Ik wilde niet opnieuw herinnerd worden aan de grote leugen dat God alles op een volmaakte manier heeft geordend en aan alles in de natuur van het kleinste plantje tot de sterren aan het firmament een vaste plaats heeft gegeven en in onze samenleving bovenaan in de rangorde mensen met de edelste ziel: Oranje, adel, stadhouder en regenten.

 Van Locke hebben we geleerd dat de goddelijke wet een leugen is en dat mensen best zelf kunnen ontdekken wat ze nodig hebben voor een goed leven. De overheid moet onze natuurrechten beschermen en omdat de overheid dat nooit heeft gedaan moesten wij wel in opstand komen.

 

Maar nu is tot mijn schrik Marijke Muoi, als hoogste in de rangorde van edelste zielen opgestaan en gloreert in dit feestelijke oranje gebeuren als hoofdpersoon.

 

En om het feest extra glans bij te zetten is, als een soort hofhouding rond Marijke Muoi, een tiental historische figuren uitgenodigd om hun visie op de revolutie in Fryslân te vertellen en jij bent een van hen!

       

Op de lijst met genodigden sta jij samen met Klaasje Abes die ons uitmaakt voor politieke razers en Egbert Juckema die ons een stel chaoten zonder inhoud noemt.

Maar wij, het grau, aanstichters van de revolutie in Fryslân en bestormers van de kerk, zijn niet uitgenodigd onze versie op het gebeuren te vertellen.

 

Een zekere Joseph Richard is uitgenodigd omdat hij ons zou hebben geholpen bij de opbouw van de democratie.

Maar waarom geen leden van ‘de Verlichte bende van tien’ ? 

Want Descartes met zijn “ik heb een zeker licht gezien in deze duistere chaos”  en Locke die de goddelijke wet verving door de natuurlijke wet en Voltaire, Montesquieu, Spinoza en Bekker, waarom zij niet? 

      Dankzij hen konden we acht jaar ballingschap overleven. Zij waren onze ‘opdrachtgevers’, hebben onze ogen geopend en ons kracht gegeven om de ‘grote leugen’ te ontmaskeren en te vernietigen en te bouwen aan een eerlijke, rechtvaardige wereld.

 

Maar ruim 200 jaar later is er weinig veranderd en is de geschiedenis opnieuw systematisch weggemoffeld en daar doe jij aan mee Eise?

 

VERVOLG : KANT EN EISE EISINGA

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

13.10 | 22:07

Zelfs Nieuwenhuis zelf schrijft aan van Swinden dat Eisinga vanuit Gronau voor het eerst in Enschede aankwam, Maar ik lees hier nu een fantastisch verhaal dank!

...
26.01 | 18:08

Hiel moai hear!

...
29.05 | 21:29

Wat een mooi geheel! zoveel informatie, zoveel wijsheid, zoveel beschaving, en dat al van zo lang geleden! Laten we dit alles in ere houden en vooral: doorgeven

...
12.12 | 16:08

Wat merkwaardig dat de vrouw van Lambertus Nieuwenhuis Emma wordt genoemd. Zij heet in werkelijkheid Catharina (Katharina) van Lochem (1738-1817)

...
Je vindt deze pagina leuk